Skip to content

Προπτυχιακό τέλος, ζωή μαγική!

Τροποιήθηκε:

Ο ρόλος του πρώτου μας πτυχίου

Συχνά, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία μας στις πανελλαδικές και την εισαγωγή μας στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, φανταζόμαστε ότι το αντικείμενο της σχολής που φοιτούμε ταυτίζεται με το επάγγελμα που θα κάνουμε για όλο το υπόλοιπο της ζωής μας.

Όμως, το πρώτο μας πτυχίο δεν παίζει ακριβώς αυτό το ρόλο στη ζωή μας: Αντίθετα, μας δίνει τις θεωρητικές και πρακτικές βάσεις που χρειαζόμαστε, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια γενναία αρχή σε κάποιον επιστημονικό κλάδο.

Έτσι, αφού γνωρίσουμε σε βάθος ένα εύρος αντικειμένων, θα μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση και εμπιστοσύνη στις γνώσεις μας να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα στη σταδιοδρομία μας.

Τι αλλάζει μετά από 4-6 χρόνια σπουδών;

Υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη:

Αλλάζουμε εμείς: Αυτό που συχνά γονείς και φοιτητές δε λαμβάνουν υπόψη είναι ότι μέσα σε 4-6 χρόνια σπουδών πάνω σε έναν συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο, δεν θα είμαστε πια οι ίδιοι. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που θα αποκτήσουμε θα έχουν μεταβάλει κατά πολύ τις προτιμήσεις μας, την κοσμοθεωρία μας και τα οράματά μας για το μέλλον.

Ανακαλύπτουμε εις βάθος τον εαυτό μας: Σε αυτά τα πολύ δημιουργικά χρόνια της ζωής μας, είμαστε απαλλαγμένοι από τα εξαντλητικά ωράρια μελέτης, την αποστήθιση της ύλης και την υπέρμετρη ψυχολογική και σωματική κόπωση. Αφήνουμε λοιπόν να αναδυθούν ελεύθερα από μέσα μας ταλέντα, ενδιαφέροντα και έμφυτες κλίσεις που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν χώρο και χρόνο να εκφραστούν. Επόμενο είναι αυτές οι πτυχές να θέλουμε να συνεχίσουν να εκδηλώνονται και μετέπειτα στον επαγγελματικό μας βίο.

Αλλάζουν οι όροι εργασίας με ταχύτατους ρυθμούς: Ο εργασιακός χώρος στον οποίο στοχεύουμε μπορεί να έχει αλλάξει τόσο πολύ μέχρι να αποφοιτήσουμε, ώστε εξερχόμενοι εμείς από μία συγκεκριμένη σχολή να μην μπορούμε ή να μη θέλουμε πλέον να τον ακολουθήσουμε επαγγελματικά (π.χ. κορεσμός διαθέσιμων θέσεων, μη ικανοποιητικές αμοιβές, εξαντλητικά ωράρια, αλλαγή προϋποθέσεων εισαγωγής στο χώρο κ.ά.).

Σπουδές και πρακτική εφαρμογή σπάνια ταυτίζονται: Αυτό που σπουδάζουμε στο πρώτο μας πτυχίο, όσο ενδιαφέρον και να είναι για τους πνευματικούς μας ορίζοντες, δε σημαίνει ότι ταυτίζεται απόλυτα με αυτό που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε στον αντίστοιχο κλάδο.

Επομένως,  είναι εξαιρετικά πιθανό, με το τέλος των προπτυχιακών μας σπουδών, να σκεφτόμαστε ήδη πώς θα ανακατευθύνουμε τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό.

Το μεταπτυχιακό μας, γέφυρα με την αγορά εργασίας

Το παράδειγμα της Νομικής μπορεί να είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό: Από τους φοιτητές που θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη συγκεκριμένη σχολή, οι περισσότεροι, μετά την πρακτική τους, δε θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν ένα δικό τους γραφείο ή συμβολαιογραφείο, όπως γινόταν παλαιότερα.

Στις μέρες μας, όμως, ένας δικηγόρος, με τη σωστή επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, μπορεί να βρει ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εναλλακτικές καριέρας:

  • Διπλωμάτης
  • Δικαστικός λειτουργός
  • Νομικός σύμβουλος ναυτιλιακών εταιρειών
  • Νομικός σύμβουλος στον ιδιωτικό τομέα, σε τομείς όπως το Ανθρώπινο Δυναμικό (HR), το Marketing, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), τη διαφήμιση, ακόμα και τις πωλήσεις.
  • Πολιτικός σύμβουλος ή στέλεχος στη Γενική, Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
  • Αρχισυντάκτης, εκδότης, δημοσιογράφος, με έμφαση στα ζητήματα δικαίου και νόμου.
  • Εγκληματολόγος, αστυνομικός

Με κάθε εμπειρία ζωής, εξελισσόμαστε.

Το ίδιο και οι προοπτικές καριέρας μας.

Μπορούμε λοιπόν να επαναπροσδιορίσουμε τους επαγγελματικούς μας στόχους, με ένα μεταπτυχιακό που θα κάνει τη ζωή μας πολύ πιο πλατιά και ενδιαφέρουσα από αυτό που είχαμε φανταστεί αρχικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως αξίζει να δοκιμάσουμε.

Με εκτίμηση,

Γεωργία Κουτέρη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας