Skip to content

Ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων και εφήβων: Η αυτοεκτίμησή μας στο επίκεντρο!

Οι ομάδες συμβουλευτικής για γονείς, παιδιά και εφήβους έχουν δημιουργηθεί για να λειτουργούν αυτόνομα μεν, συμπληρωματικά δε. Γονείς και παιδιά αποτελούν από κοινού το άμεσο περιβάλλον ο ένας του άλλου. Μεγαλώνουν, ωριμάζουν και συνεξελίσσονται μαζί, σε έναν αδιάρρηκτο δεσμό ζωής που συνεχίζεται σε βάθος χρόνου, είτε αυτός είναι υγιής, είτε προβληματικός.

Η σημασία της αμφίδρομης προσπάθειας

Πεποίθησή μας στην ΠΡΟΟΔΟ είναι ότι για να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αυτοεκτίμηση πρέπει να γίνει δουλειά και από τις δύο πλευρές.

Πώς να ανθίσει ένας/μία έφηβος/η, σε ένα περιβάλλον που αρνείται να αλλάξει;

Και αντίστροφα, πώς να εκφράσει ένας γονέας τα συναισθήματά του σε ένα παιδί που αμύνεται και αρνείται πεισματικά να μπει στη θέση του;

Πώς ακριβώς λειτουργούν οι ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης

Η συμβουλευτική μας προσέγγιση βασίζεται στην πρακτική επίλυση ζητημάτων  της καθημερινότητας, μέσα από το πρίσμα σύγχρονων ψυχολογικών θεωριών και αντίστοιχων τεχνικών μεταστροφής και επαναπροσδιορισμού μιας αρνητικής συμπεριφοράς, στάσης ή αντίληψης.

Προβλήματα ή παρανοήσεις που προκύπτουν καθημερινά σε τομείς όπως οι οικογενειακές μας σχέσεις, η ενδοσχολική και εξωσχολική ζωή, η αδυναμία επίτευξης επαγγελματικών -και όχι μόνο- στόχων, οι  διατροφικές μας συνήθειες και η αυτοεικόνα μας, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν.

Μπορούν, όμως, να γίνουν η τροχοπέδη μας, αν δεν επιλέξουμε να τα αναγνωρίσουμε.

Στις ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης, οι συμμετέχοντες:

 • Μιλούν ανοιχτά και μοιράζονται τις εμπειρίες τους.
 • Αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι μόνοι σε αυτό, αποκτούν αίσθηση της ομάδας  και μειώνεται το αρχικό τους άγχος σε μεγάλο βαθμό.
 • Μαθαίνουν να εντοπίζουν τους παράγοντες εκείνους που υποσκάπτουν την αυτοπεποίθησή τους, την όρεξή τους για ζωή και εμποδίζουν την εξέλιξή τους.
 • Λαμβάνουν επιστημονικά θεμελιωμένη υποστήριξη και μαθαίνουν έξυπνες τεχνικές αντιμετώπισης των θεμάτων που τους απασχολούν.
 • Αντικαθιστούν σταδιακά τη συμπεριφορά/στάση που τροφοδοτεί το πρόβλημα με μία πιο εποικοδομητική, ώστε να το μετριάσουν και τελικά, να το απαλείψουν εντελώς.
 • Αναλαμβάνουν υγιή και ισορροπημένη δράση, επιλέγοντας από τις διαθέσιμες «ρότες», εκείνη που νιώθουν ότι τους ανακουφίζει αποτελεσματικότερα.

Αναλυτικά οι θεματικές μας ενότητες

Εάν είστε γονέας…

 1. Στην εφηβεία όλα αλλάζουν: Πότε, πώς, γιατί και τι να περιμένουμε.
 2. Το άγχος στη ζωή των παιδιών μας: Αναγνώριση και τρόποι αντιμετώπισης.
 3. Έφηβοι και αποστασιοποίηση: Γιατί κρατούν τους γονείς μακριά;
 4. Εφηβεία και ψέμα: Πώς το ερμηνεύουμε, τι μας δείχνει για τη σχέση μας με τον έφηβο, τι μας δείχνει για τον ίδιο τον έφηβο.
 5. Η ορθή επικοινωνία με τα παιδιά μας: Κλειδί για την αυτοεκτίμηση και την αποτελεσματική τους προστασία.
 6. Τι σημαίνει η «σχολική ζωή» για έναν έφηβο: Κατανοώντας τη δική του σκοπιά.
 7. Social media και κατάθλιψη: Τι ακριβώς συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς.
 8. Sexting και υγιής σεξουαλική συμπεριφορά: Ποιους κινδύνους κρύβει και πώς να τους αντιμετωπίσουμε εγκαίρως.
 9. Εφηβεία και ενθάρρυνση: Πώς προτρέπουμε ενεργά τα παιδιά μας να ανακαλύψουν τα θετικά τους στοιχεία.
 10. Πότε απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό: Σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε βαρύτητα.
 11. Αθλητισμός και εφηβεία: Πώς προετοιμάζουμε και στηρίζουμε κατάλληλα τα παιδιά μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής τους πορείας.

Εάν είσαι έφηβος/η…

 1. Το άγχος της επίδοσης: Από πού πηγάζει και τι μπορώ να κάνω για να το μειώσω.
 2. Το άγχος των εξετάσεων: Τεχνικές μετριασμού και επίτευξης καλών αποτελεσμάτων.
 3. Το άγχος της εμφάνισης: Πώς να βελτιώσω την αυτοεικόνα μου και να επιλέξω τη διατροφή που είναι κατάλληλη για μένα, χωρίς να «πειραματίζομαι» με την υγεία μου.
 4. Δεν μπορώ να βάλω στόχους: Τι μου προσπαθεί να μου πει ο εαυτός μου και τι από πού πηγάζει το αίσθημα ματαιότητας και αποτυχίας που βιώνω.
 5. Κοινωνικές σχέσεις και φιλίες: Πώς μπορώ να δημιουργήσω ένα υγιές και ευχάριστο δίκτυο ανθρώπων γύρω μου.
 6. Δέχομαι εκφοβισμό: Γιατί μου συμπεριφέρονται έτσι, πώς να κερδίσω πίσω το χαμένο έδαφος και να προστατευτώ αποτελεσματικά.

Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι το σύνολο συνεδριών για κάθε θεματική ενότητα μπορεί να αλλάξει στην πορεία, ανάλογα με τη δυναμική και το βαθμό ανταπόκρισης της συγκεκριμένης ομάδας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει την πρόοδο που σημειώνουν οι συμμετέχοντες, αντίθετα, δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, με ωφέλιμα αποτελέσματα τόσο για τους εκπαιδευτές, όσο και για τους εκπαιδευόμενους.

Φόρμα
Επικοινωνίας

2021

Μιλήστε μαζί μας στο 2610 620 292 ή στο 6934 444 640 καθημερινά, από 10.00 - 21.00, Δευτέρα ως Παρασκευή, ή συμπληρώστε απαραιτήτως τα στοιχεία σας στη φόρμα επικοινωνίας μας, ώστε να έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

Share on