Skip to content

Δυο λόγια καρδιάς για το 2021!

Τροποιήθηκε:
Happy couple exchanging gift in front of a Christmas tree

Το 2020 ήταν η χρονιά που η ευχή «Να έχουμε την υγειά μας πάνω από όλα» πήρε το υπέρτατο νόημά της. Ένας μικρός, «βασιλικός» επισκέπτης ήρθε να μας τρομάξει, να μας περιορίσει, να μας αλλάξει τα δεδομένα. Να μας φέρει αντιμέτωπους με το κενό, με το συνάνθρωπο και κυρίως, τον εαυτό μας.

Μας έδειξε όμως και πόσα πραγματικά μπορούμε να καταφέρουμε ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες. Αποδειχθήκαμε τόσο εύθραυστοι, μα και τόσο δυνατοί, τελικά!

Κάθε χρονιά μας φέρνει τα ξεχωριστά της δώρα. Με δυσκολίες και όμορφες στιγμές σμιλεύει τη ζωή και το χαρακτήρα μας. Το να ξορκίζουμε το «κακό 2020» χωρίς να εκτιμήσουμε τα όσα μας έμαθε, δεν θα ήταν χρήσιμο. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει και ο Λέο Μπουσκάλια:

Οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν ισότιμα τη θλίψη και τη χαρά στον αυτοπροσδιορισμό τους και αναλαμβάνουν τη γλυκόπικρη ευθύνη της αυτοδημιουργίας τους.

Επομένως, ας δούμε τι μπορούμε να κρατήσουμε από τη χρονιά που πέρασε, έτσι ώστε το 2021 να είναι πραγματικά καλύτερο.

Από το 2020 κρατάμε…

  • Τη συστηματική καθημερινή άθληση και τη σωστή διατροφή, που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας.
  • Τις ευχάριστες δραστηριότητες που κρατούν τη διάθεσή μας ανεβασμένη και μας δένουν πιο πολύ με την οικογένεια και τους φίλους μας.
  • Τις digital δεξιότητες που αποκτήσαμε, κάνοντας τις συναλλαγές και τις συνεργασίες μας μέσω διαδικτύου.
  • Την αλληλεγγύη και την ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας.
  • Την υπομονή και το σεβασμό των ορίων μας, αλλά και των άλλων.
  • Το θάρρος να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.
  • Τα χρήσιμα συμπεράσματα που κερδίσαμε από την ενδοσκόπησή μας.
  • Τη μείωση της συνεχούς υπερδραστηριότητας, για μια πιο ισορροπημένη, βιώσιμη καθημερινότητα.

Και για το 2021, τι να περιμένουμε;

Η μετάβαση στη νέα εποχή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Επομένως, από καθαρά συμβουλευτική άποψη, η γνώμη μου είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, κάνοντας ένα απλό βήμα τη φορά. Χωρίς υπερβολικές προσδοκίες για το αύριο, αλλά με αφοσίωση στην προσπάθεια για το σήμερα.

Όπως άλλωστε έχουμε πει επανειλημμένα, η αληθινή αυτοεκτίμηση δεν πηγάζει από εξωτερικούς παράγοντες επιτυχίας, αλλά από την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, σήμερα, αύριο, πάντα.

Αυτό που επίσης βρίσκω πολύ απελευθερωτικό είναι να αποφεύγουμε την παγίδα της «υποχρεωτικής ευτυχίας». Με τόση πίεση, τόση αβεβαιότητα και τόσες αναβολές σχεδίων, δε θα ήμασταν φυσιολογικοί αν νιώθαμε τέλεια. Ο άνθρωπος αντλεί τη δύναμή του από την αποδοχή της θλίψης και της χαράς εξίσου. Έτσι ωριμάζει και ολοκληρώνεται.

Έτσι, η συλλογική μας δυσκολία θα γίνει η συλλογική μας σοφία.

Εδώ, στην ΠΡΟΟΔΟ, συνεχίζουμε να προωθούμε της αξία του σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού. Η δυσκολία των καιρών και η απότομη αλλαγή των συνθηκών επιβεβαιώνει τα ασύγκριτα οφέλη που μπορεί να έχει για τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους – ακόμα και αυτούς που ακόμα αγωνίζονται να βρουν τον επαγγελματικό τους βηματισμό, παρά τις συνεχείς απογοητεύσεις.

Πιστεύουμε βαθιά στον άνθρωπο, τα φυσικά του χαρίσματα και τις δυνάμεις του.

Για αυτό και σχεδιάζουμε κάποιες νέες δράσεις, με στόχο να εξειδικεύσουμε ακόμα περισσότερο τη συμβουλευτική μας υποστήριξη και να αξιοποιήσουμε ακόμα καλύτερα το feedback που μας δώσατε μέσα από τις συναντήσεις μας.

Εύχομαι από καρδιάς το 2021 να μας βρει πιο ήρεμους και πιο δυνατούς. Πιο έτοιμους να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας. Από την αρχή. Όσες φορές χρειαστεί. Εκεί έγκειται η ομορφιά μας.

Η εμπιστοσύνη σας – στα δύσκολα και στα εύκολα – μας τιμά και μας δίνει ιδέες να προχωρήσουμε μπροστά.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Με εκτίμηση,

Γεωργία Κουτέρη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας

Περισσότερα άρθρα