Skip to content

Φοιτητής για πρώτη φορά; Tips για μια δυναμική αρχή!

Τροποιήθηκε:
Νέο κορίτσι με γυαλιά χαίρεται

Τα πανεπιστήμια επιτέλους άνοιξαν! Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες ετοιμάζονται σιγά-σιγά να επιστρέψουν στη φοιτητική τους ζωή, γεμάτοι όρεξη για γνώση και δημιουργία.

Για σένα, όμως, που μόλις φέτος έγινες πρωτοετής, πολλά πράγματα μπορεί να είναι πρωτόγνωρα. Για αυτό και σκεφτήκαμε ορισμένα εμπειρικά tips, που θα μπορούσαν να κάνουν τη νέα σου ζωή ακόμα πιο όμορφη και πρακτική!

Ανοίξου στο διαφορετικό.

Η φοιτητική μας ζωή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να αφήσουμε τα τοπικιστικά μας στερεότυπα στην άκρη.

Αυτά, το μόνο που μπορούν να μας προσφέρουν είναι να μας κρατήσουν απομονωμένους και συναισθηματικά φτωχούς.

Αντίθετα, αν επιλέξουμε να είμαστε ανοιχτοί στη διαφορετικότητα των συμφοιτητών μας, θα γίνουμε πιο πλούσιοι σε ιστορίες και εμπειρίες.

Άλλωστε, αυτά που τελικά μένουν και χτίζουν μακροχρόνιες φιλίες με γερές βάσεις είναι τα κοινά ενδιαφέροντα, τα καινούρια στέκια, οι πλάκες και οι ατάκες που αφήνουν εποχή.

Τα πρόσωπα της φοιτητικής μας ζωής μπορεί να μας συντροφεύουν για όλα τα χρόνια που θα  έρθουν. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία που αξίζουν!ν

Ορισμένα μάλιστα από τα πρόσωπα που θα μπουν στη ζωή μας κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μας χρόνων, είναι πολύ πιθανό να γίνουν οι μελλοντικοί μας σύντροφοι στη ζωή, οι παντοτινοί μας φίλοι, αλλά και οι στενοί επαγγελματικοί μας συνεργάτες.

Αφήνοντας, λοιπόν, τα στερεότυπα στην άκρη, μπορούμε να εστιάσουμε στην ποιότητα των σχέσεων που θέλουμε να φέρουμε στη ζωή μας, φτιάχνοντας όμορφες στιγμές σε βάθος χρόνου.

Αποδέξου ότι… «φίλος με όλους, δε γίνεται!»

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου μας προετοιμάζει, ουσιαστικά, και για ένα άλλο, εξίσου σημαντικό μάθημα ζωής: Δεν είναι υποχρεωτικό να είμαστε ταιριαστοί με όλα τα πρόσωπα που συναναστρεφόμαστε, όπως και δε γίνεται να αλλάξουν οι άλλοι για να αρέσουν σε εμάς.

Πριν λοιπόν βιαστούμε να «βαφτίσουμε» το κάθε νέο πρόσωπο «κολλητό» ή «φίλο», ας σκεφτούμε την περίπτωση της απλής, ομαλής συνύπαρξης. Παραδείγματος χάρη, μπορεί, να γίνουμε εντέλει στενοί φίλοι με το/τη συγκάτοικό μας, μπορεί όμως και όχι. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να συνεννοηθούμε για τα βασικά της συγκατοίκησης και να κυλάει ομαλά η φοιτητική μας μέρα. Και αν προκύψει και κάτι ουσιαστικότερο, έχει καλώς!

Kαθορίζουμε με σαφήνεια τι μπορούμε να περιμένουμε από τις διάφορες σχέσεις στη ζωή μας και τι μπορούν να περιμένουν και οι άλλοι από εμάς, χωρίς τίποτα να είναι υποχρεωτικό ή απαιτητό από κανέναν.

Η ελευθερία κίνησης και επιλογής προσώπων, επομένως, είναι που μας μεταμορφώνει πλήρως σε ενήλικες. Και αυτό, πλέον, αρχίζει να αντικατοπτρίζεται στον τρόπο που αγαπάμε, επενδύουμε και σχετιζόμαστε.

Περνάμε καλύτερα φοιτητικά χρόνια όταν είμαστε παρόντες και ενεργοί στον κοινωνικό μας περίγυρο.

Όποιος λείπει, χάνει τα καλύτερα!

Το να επιστρέφουμε κάθε Σαββατοκύριακο στη γενέτειρά μας, δε μας βοηθάει να δικτυωθούμε επαρκώς στη νέα μας πόλη. Επιπλέον, είναι και οικονομικά δυσβάσταχτο.

Αυτό ενδέχεται να μας απομονώσει και να κάνει τους συμφοιτητές μας, από ένα σημείο και μετά, να μη μας απευθύνουν προσκλήσεις για πάρτι, εξόδους, συναυλίες και εκδρομές. Κι έτσι χάνουμε σημαντικές ευκαιρίες να ζήσουμε νέα πράγματα, να χαλαρώσουμε και να περάσουμε καλά!

Όσο ζήσαμε ως έφηβοι με την οικογένειά μας και τους παιδικούς μας φίλους, ζήσαμε. Δεν υπάρχει επιστροφή σε αυτό που ήμασταν πριν.

Όσο και αν η συνεχής επαφή μαζί τους μειώνει το στρες της μετάβασης, χρειάζεται να συνηθίσουμε πλέον στην ιδέα ότι είμαστε πλέον ενήλικοι ακαδημαϊκοί πολίτες με πλήρη δικαιώματα και μπορούμε να διαθέσουμε το χρόνο μας όπως μας αρέσει.

Κάθε φορά, λοιπόν, που λόγω ανασφάλειας νιώθουμε την ανάγκη να «τρέξουμε πίσω στις ρίζες μας», ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας βγούμε μια βόλτα στους δρόμους της νέας μας ζωής, με αισιοδοξία και χαμόγελο. Ένα δέντρο για να μεγαλώσει δεν έχει ανάγκη μόνο από τις ρίζες του, αλλά και από μπόλικο ουρανό να απλώσει τα κλαδιά του.

Συνεπής στο μάθημα, συνεπής και στη ζωή!

Μια ολοκληρωμένη φοιτητική ζωή απαιτεί από εμάς να είμαστε μέτοχοι σε ό, τι συμβαίνει γύρω μας και όχι βιαστικοί επισκέπτες. Αλλιώς καθετί το χρήσιμο θα μας προσπεράσει…ανεπιστρεπτί.

Για αυτό και το να θυμόμαστε ότι είμαστε φοιτητές μόνο λίγο πριν την εξεταστική, δεν πρόκειται να μας πάει και πολύ μακριά. Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία με ενεργή παρακολούθηση και ανάληψη εργασιών στα μαθήματα που διδασκόμαστε.

Το να περνάμε τα μαθήματα στη βάση, χωρίς προσπάθεια και χωρίς υπευθυνότητα, δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει τις απαιτούμενες γνώσεις για να γίνουμε ολοκληρωμένοι στο αντικείμενο της επιλογής μας. Με αυτήν την πρόσκαιρη τακτική, το μόνο που καταφέρνουμε είναι… ένας μέτριος ή χαμηλός βαθμός πτυχίου.

Ένας πολύ καλός βαθμός πτυχίου βελτιώνει τη  συνολική εικόνα του βιογραφικού μας και μας οδηγεί πολύ πιο εύκολα σε ένα αξιόλογο  Μεταπτυχιακό  Πρόγραμμα Ειδίκευσης.

Η φοιτητική ζωή κάποια στιγμή τελειώνει. Και όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο περισσότερο θα αξιοποιήσουμε την κάθε της στιγμή προς όφελός μας.

Φοιτητής διαβάζει στη βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη είναι ο σύμμαχός σου σε ό, τι σκεφτείς να κάνεις.

Ναι, νιώθουμε την ανάγκη να σ’ το πούμε ευθύς εξαρχής: Αυτά τα τεράστια κτίρια με τους ατέλειωτους διαδρόμους και τις αμέτρητες συλλογές σε τίτλους θα είναι πάντα εκεί για σένα. Θα σου μεταδώσουν όλη τη γνώση και την εμπειρία που έχει συλλέξει η επιστημονική κοινότητα πάνω στο αντικείμενο σπουδών σου. Γνώση και εμπειρία που θα σου χρησιμεύσει, προκειμένου να κάνεις τα δικά σου ερευνητικά βήματα και να προτείνεις τι δική σου εκδοχή για τον κόσμο.

Βασίσου κι εσύ σε «ώμους γιγάντων*»! Για αυτό άλλωστε πάλεψαν σ’ όλη τους της ζωή: Για να μπορείς κι εσύ να απολαμβάνεις τα οφέλη μιας καλύτερης τεχνολογικής και πολιτιστικής ζωής σήμερα.

Μάθε, λοιπόν, πολύ καλά όλες τις δυνατότητες εξερεύνησης που σου προσφέρει η βιβλιοθήκη σου και κάν’ την σύντροφό σου στο ταξίδι της γνώσης. Ακόμα και αν χρειαστεί κάποιες φορές να αναβάλεις ένα χαλαρό καφέ με το παρεάκι σου!

Αξίζει τον κόπο, γιατί μόνο έτσι θα μπορείς να αγγίζεις με το μυαλό σου νέες ακτές και να πιάνεις το νήμα, από εκεί που «οι γίγαντες» μια μέρα – αναγκαστικά – το άφησαν.

Γίνε ο/η σεφ που πάντα ονειρευόσουν!

Το να μάθεις να μαγειρεύεις καθημερινά απλές, υγιεινές και θρεπτικές συνταγές που θα συμπληρώνουν τα «ταπεράκια» και τα deliveries απέξω είναι must! Γιατί; Όχι μόνο θα εξοικονομείς περισσότερα χρήματα για άλλες πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες (χορός, ζωγραφική, έκτακτα έξοδα), αλλά θα αποκτήσεις τον έλεγχο του βάρους σου και του βιολογικού σου ρυθμού.

Το ποιοτικό φαγητό εξασφαλίζει καθαρό μυαλό, μειώνει τη νευρικότητα και σε κάνει να έχεις πολύ καλύτερη απόδοση, ακόμα και τις πιο απαιτητικές μέρες της εβδομάδας.

Αν, μάλιστα, καταφέρεις να μετριάσεις τις υπέρογκες καθημερινές δόσεις καφέ και βάλεις στη ζωή σου συστηματικά την άθληση, τότε θα δεις ότι η παραγωγικότητα και τα επίπεδα ευεξίας σου θα ανέβουν θεαματικά!

Κουμπαράς αποταμίευσης γουρουνάκι

Φτιάξε έναν κουμπαρά έκτακτης ανάγκης, σήμερα κιόλας!

Η φοιτητική ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Το λεωφορείο δεν ήρθε στην ώρα του και πρέπει να πάρεις ταξί. Ξέχασες τα εισιτήρια στο σπίτι και σε κοιτούν περίεργα από τον γκισέ. Έσπασαν τα υδραυλικά του μπάνιου. Ένας φίλος σου χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Χρειάζεται να ταξιδέψεις σπίτι για κάποιο σοβαρό οικογενειακό ζήτημα. Και τόσα άλλα.

«Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!»

Θυμήσου λοιπόν, με κάθε μηνιάτικο ή extra μικρό εισόδημα που κερδίζεις (π.χ. από μια part- time απασχόληση, έκπτωση, χαρτζιλίκι κ.λπ.), να βάζεις ένα μικρό, αλλά σταθερό ποσό στην άκρη, σε μορφή μετρητών. Σε έναν κουμπαρά που δε θα «σπας» με το παραμικρό, αλλά θα είναι το μαξιλαράκι σου για τα δύσκολα – ή τα όμορφα που θες να ζήσεις!

Μάσκες για κορονοϊό

Και μην ξεχάσεις… τη μάσκα σου!

Ο COVID-19 ήρθε για να μείνει. Και μέχρι να ομαλοποιηθεί η βιολογική μας συνύπαρξή μαζί του, τα μέτρα προφύλαξης είναι αναγκαία. Για αυτό και τα ΑΕΙ φέτος ανοίγουν με νέους υγειονομικούς κανόνες:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και 1,5 μέτρο απόσταση σε όλους τους χώρους διδασκαλίας και μελέτης με φυσική παρουσία, αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους της Φοιτητικής Εστίας.
  • Οι θεωρητικές διαλέξεις μαθημάτων μέχρι και 50 εγγεγραμμένων φοιτητών γίνονται δια ζώσης, ενώ για διαλέξεις άνω των 50 ατόμων, θα γίνεται εξ αποστάσεως διδασκαλία, με δωρεάν παροχή πλατφορμών από Microsoft και Google, με τις οποίες θα χρειαστεί να εξοικειωθείς όσο πιο γρήγορα γίνεται.
  • Οι κλινικές και οι  εργαστηριακές ασκήσεις, καθώς και οι ομάδες μελέτης μέχρι και 30 εγγεγραμμένων φοιτητών θα γίνονται δια ζώσης.
  • Στα Εστιατόρια, ο διαμοιρασμός των μερίδων θα γίνεται σε πακέτο.

Εμείς από την πλευρά μας να σου ευχηθούμε μια καλή αρχή στη νέα ζωή που σε περιμένει!

Με εκτίμηση,

Γεωργία Κουτέρη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας

*«Αν είδα μακρύτερα, είναι επειδή στάθηκα στους ώμους γιγάντων», έγραφε το 1676 ο φυσικός Ισαάκ Νεύτων σε μια επιστολή του προς τον Ρόμπερτ Χουκ.