Skip to content

Τα «δικά μας» Χριστούγεννα: Όταν ο χρόνος δεν αρκεί, μα η αγάπη περισσεύει

Τροποιήθηκε:

Aυτό που θέλουν τα παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών. Και τα παιδιά έχουν ταυτίσει αυτή τη στιγμή του χρόνου με την ίδια την αγάπη, το αίσθημα σιωπηλής ασφάλειας και ικανοποίησης που παίρνουν από τους ανθρώπους που τα σκέφτονται, αυτήν την ξεχωριστή μέρα του χρόνου.

Τέλειοι, γιορτινοί «υπεργονείς»;

Για κάποιους γονείς, όμως, η πραγματικότητα είναι σκληρή, την περίοδο των γιορτών. Ανειλημμένες υποχρεώσεις, τραβηγμένα εργασιακά ωράρια, αδυναμία έγκαιρης αδειοδότησης είναι παράγοντες που συχνά τους οδηγούν στο να κάνουν Χριστούγεννα, χωρίς να έχουν «χορτάσει» όσο θα ήθελαν τα παιδιά τους. Σαν αποτέλεσμα, μπορεί να χάσουν την αυτοεκτίμησή τους και να νιώσουν ενοχές που δε μοιάζουν με τους «τέλειους γιορτινούς υπεργονείς» των διαφημίσεων και των ταινιών της περιόδου.

Απλότητα, εμπιστοσύνη, αγάπη

Δεν υπάρχουν ούτε ιδανικοί γονείς, ούτε ιδανικές συνθήκες, και πολλές φορές, τα παιδιά έχουν πολύ μεγαλύτερη κατανόηση από όση έχουμε εμείς για τον εαυτό μας. Ο μικρός Μπίλι, 4 χρονών, στο έργο του Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα “Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα αρραβωνιαστήκανε από κάτω”, για παράδειγμα, εντοπίζει την αγάπη στον τρόπο με τον οποίο ακούει τους ανθρώπους γύρω του να λένε το όνομά του: «Απλά ξέρεις ότι το όνομά σου είναι ασφαλές στο στόμα αυτού που σε αγαπάει.»

Τα πράγματα που τελικά έχουν σημασία
για την ψυχή των παιδιών είναι τα απλά και καθημερινά.

Έτσι λοιπόν, κάθε οικογένεια μπορεί να βρει τους δικούς της τρόπους να «δεθεί» την περίοδο των Χριστουγέννων, μακριά από παρωχημένα πρότυπα τελειότητας και υπερβολικές προσδοκίες. Ακόμα κι αν ο χρόνος είναι λίγος, αν η αγάπη περισσεύει, τίποτα δεν μπορεί να της σταθεί εμπόδιο!

Παίζουμε με τις λιχουδιές και τις μυρωδιές

Βάζουμε το παιδί να ψάξει συνταγές που του αρέσουν στο διαδίκτυο, ετοιμάζουμε την κουζίνα με όλα τα υλικά απλωμένα, για να του τραβήξουν «γλυκά» την προσοχή. Το κάνουμε συμμέτοχο ακόμα και στις βασικές προετοιμασίες και επιβραβεύουμε την προσπάθειά του.

Με αυτόν τον τρόπο, κερδίζουμε πολύτιμο και διασκεδαστικό χρόνο μαζί του, ακόμα και αν πρέπει να αποχωρήσουμε σύντομα μετά το γεύμα.

Κάνουμε μια εκδρομή ή έναν κοντινό περίπατο

Αν για οποιοδήποτε λόγο είμαστε μακριά του μέχρι τη μέρα της εκδρομής, βρίσκουμε ευκαιρίες να το πάρουμε τηλέφωνο για να του υπενθυμίσουμε σημαντικές λεπτομέρειες, αφήνοντας υπαινιγμούς για το πόσο το σκεφτόμαστε και αδημονούμε να βρεθούμε μαζί του. Π.χ.: «Άκουσα πως θα χιονίσει τη μέρα που θα φύγουμε και είπα να σε ρωτήσω αν έχεις βάλει τα γάντια σου μέσα στο σακίδιο…»

Επιπλέον, μπορούμε να εγείρουμε ακόμα περισσότερο τον ενθουσιασμό του, ζητώντας του να ψάξει στο διαδίκτυο για το μέρος που θα πάμε ή για το δρομολόγιο των τρένων εκείνη την ημέρα.

Δημιουργούμε ζωντανές αναμνήσεις, σπάμε τη ρουτίνα του.

Σκεφτόμαστε ένα «παραμύθι» για το μέρος που θα του κεντρίσει την περιέργεια. Εξερευνούμε μαζί τα αξιοθέατα, βρίσκουμε αναμνηστικά που θα πάρουμε μαζί μας, όταν επιστρέψουμε, βγάζουμε φωτογραφίες με αστείες φάσεις και ιδανικά, τραβάμε βίντεο μαζί του για να μπορεί να το ξαναπαίξει, ακόμα και όταν εμείς δεν θα είμαστε πια μαζί του. Έτσι, κάθε λεπτομέρεια του ταξιδιού θα του μείνει αξέχαστη!

Στολίζουμε το δέντρο και παίζουμε επιτραπέζια

Κάθε χρωματιστή και λαμπερή δραστηριότητα που προκαλεί γέλιο, πειράγματα και εγκυμονεί αστείους… «κινδύνους» είναι εξαιρετική «τροφή» για ένα παιδί που θέλει να νιώσει κοντά στους γονείς του, έστω και για λίγες ώρες των ημερών εκείνων.

Τι καλό θα δούμε σήμερα;

Κινηματογράφος, θέατρο και υπαίθρια διαδραστικά παιχνίδια που διοργανώνονται σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να περάσουμε χαρούμενο χρόνο με τα παιδιά μας. Τα ποπ κόρν, τα πολύχρωμα κουστούμια, η γνώση που παίρνουν μέσα από το παιχνίδι και τη συζήτηση, του δείχνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το πόσο παρόντες θέλουμε να είμαστε στη ζωή του.

Διακοπτόμενη προσοχή ίσον… καθόλου προσοχή!

Ιδιαίτερα όταν ξέρουμε εκ των προτέρων ότι δεν έχουμε πολλές ώρες ή μέρες στη διάθεσή μας, είναι καλό να δίνουμε στα παιδιά την αμέριστη προσοχή μας καθόλη τη διάρκεια της δραστηριότητας. Για αυτό, αν όντως θέλουμε να νιώσει σιγουριά, ασφάλεια και γιορτινή χαρά, δε θα πρέπει να διακόπτουμε την ιστορία που μας αφηγείται, με κάθε ήχο ειδοποίησης που κάνει το κινητό μας. Του δείχνουμε, δηλαδή, ότι εκείνες τις στιγμές τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο σημαντικό από αυτό που κάνουμε μαζί.

Κάθε οικογένεια με τα δικά της Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι μια ωραία υπενθύμιση σε μικρούς και μεγάλους για συγχώρεση, συμφιλίωση και όμορφες στιγμές, με όποιο τρόπο όμως ταιριάζει στη δική μας οικογένεια. Φτιάχνουμε αναμνήσεις μαζί με τα παιδιά μας, ισορροπούμε την έλλειψη χρόνου με έξυπνους τρόπους, δίνουμε στα Χριστούγεννα το δικό μας, ιδιαίτερο χρώμα, που θα γεμίσει με ζεστασιά την καρδιά τους.

Η απλότητα και η γενναιοδωρία των συναισθημάτων πάντα αναγνωρίζονται από τα παιδιά μας. Και μόνο η προσπάθεια που καταβάλλουμε για να είμαστε κοντά τους με γεμάτο και ποιοτικό χρόνο,  καταγράφεται στα προσωπικά τους «αρχεία».

Αυτά τα Χριστούγεννα, επιλέγουμε να είμαστε παρόντες κι ας μην είμαστε τέλειοι, γιατί… αυτό θα πει αγάπη!

Με θερμές ευχές για υγεία και δύναμη, Γεωργία Κουτέρη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας