Πώς να συμπληρώσω το μηχανογραφικό μου;

Κάθε χρόνο χιλιάδες υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, συχνά με γνώμονα πεποιθήσεις που αποδεικνύονται λανθασμένες για την εκπαιδευτική τους πορεία. Συνεπώς, ως φοιτητές και φοιτήτριες που είναι πλέον, έχουν ένα αίσθημα ματαίωσης και κόπωσης. Κι αυτό, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις των μαθημάτων τους, ούτε παίρνουν ευχαρίστηση από το αυτό που διδάσκονται.
Βαθμιαία, λοιπόν, ακολουθεί η σύγχυση, οι χαμηλές επιδόσεις, ακόμα και μείωση της αυτοεκτίμησής τους. Τι έκαναν λάθος; Γιατί δε νιώθουν ικανοποιημένοι με αυτό που κάνουν; Γιατί έχουν πάψει να χαμογελάνε, ενώ θα έπρεπε λογικά να χαίρονται τη φοιτητική τους ζωή;
Ίσως, το λάθος να ξεκίνησε από τη λογική με την οποία συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Ας δούμε μερικές κοινές αστοχίες που γίνονται κάθε χρόνο. Στόχος μας; Να γνωρίσεις σε βάθος τα κίνητρά σου και να μπορέσεις να τις αποφύγεις!

Οι 5 βιαστικές κινήσεις που βγάζουν σε… αδιέξοδο
# 1 «Θα δηλώσω σχολή με βάση τη δουλειά που θέλω να κάνω όταν αποφοιτήσω.»:
Το προπτυχιακό μας ή η μεταλυκειακή μας εκπαίδευση είναι μόνο η αρχή στην επαγγελματική μας πορεία. Η σχολή που θα διαλέξουμε πρέπει να μας καλύπτει πρώτα ως προς το γνωστικό της αντικείμενο, τα εργαστήρια και τις δεξιότητες που θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε. Στην πορεία, κατά πάσα πιθανότητα, θα χρειαστούμε και επιπλέον εξειδίκευση. Όταν αποφοιτήσεις πολλά θα έχουν αλλάξει: Μέσα σου και γύρω σου.
Επομένως, μη φέρνεις ένα ζήτημα του μακρινού σου μέλλοντος στο τώρα. Κι αυτό γιατί ο ρυθμός με τον οποίο μεταβάλλεται η αγορά εργασίας είναι καταιγιστικός. Έτσι, μετά από 4 – 5 χρόνια σπουδών, πολλά από αυτά που τώρα σκέφτεσαι δε θα ισχύουν.
# 2 «Θα δηλώσω όπου μπορώ για να μπω κι εγώ κάπου…»
Η επιλογή σχολής στο μηχανογραφικό μας θα πρέπει να γίνει με σαφή ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και όχι στην τύχη. Καλύτερα να εστιάσεις σε αυτό που είναι σημαντικό για εσένα. Η συμβουλευτική μας εμπειρία μας έχει δείξει ότι ένα πρόσωπο δεν μπορεί να έχει τις απαιτούμενες κλίσεις και δεξιότητες π.χ. για 15 διαφορετικές σχολές. Που σημαίνει ότι, ναι, μπορεί να καταφέρεις να «μπεις κάπου», αλλά χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Ποιος ο λόγος;
#3 «Ο τίτλος της σχολής ακούγεται πολύ ενδιαφέρων. Αυτό θα δηλώσω!»
Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη παγίδα. Δηλαδή, το όνομα της σχολής μπορεί να σε γοητεύσει, το περιεχόμενό της όμως να σε απογοητεύσει. Είναι άλλο οι προσδοκίες που γεννιούνται μέσα μας όταν ακούμε έναν τίτλο και άλλο η φοιτητική πραγματικότητα του εν λόγω τμήματος. Επομένως, απόφυγε να δηλώσεις στο μηχανογραφικό σου σχολές χωρίς να έχεις μια καλή εικόνα για τα ακριβή μαθήματα και τις δεξιότητες πάνω στις οποίες θα εκπαιδευτείς.
#4 «Άκουσα πως αυτή η σχολή είναι χάλια. Δε θα την επιλέξω τελικά.»
Εάν η πηγή της πληροφόρησής σου δεν είναι αξιόπιστη, τότε διατρέχεις τον κίνδυνο να χάσεις μια πολύ σημαντική ευκαιρία ζωής. Διασταύρωσε τις πληροφορίες σου ξανά ή ακόμα καλύτερα, πάρε τη γνώμη ενός ειδικού. Έλεγξε ποιος σου λέει τι και αν το background του είναι έγκυρο. Εάν, λ.χ. επηρεάστηκες από έναν πρώην φοιτητή που τελείωσε τη σχολή αυτή κακήν κακώς, τότε μάλλον δε θα πρέπει να λάβεις καθόλου την άποψή του στα σοβαρά.
# 5 «Θα δηλώσω κάτι με μεγάλο επαγγελματικό κύρος και σίγουρη αποκατάσταση.»
Τα πράγματα μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι. Ούτε το επαγγελματικό κύρος, ούτε η αποκατάσταση μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο/η επαγγελματία και άνθρωπο. Όχι, εάν δεν αγαπάς πραγματικά αυτό που σπουδάζεις.
Η αλήθεια είναι ότι γύρω σου θα δεις πολλούς ανθρώπους να έχουν επαγγελματικό κύρος και να είναι «αποκατεστημένοι». Αν τους ρωτήσεις όμως αν είναι πραγματικά ευτυχισμένοι με αυτό που κάνουν, δυστυχώς, λίγοι θα σου απαντήσουν «Ναι, είμαι!» με όλη τους την καρδιά. Το πιο πιθανό είναι να πάρεις χλιαρές έως αρνητικές απαντήσεις, κι αυτό γιατί άλλο ήθελαν και αλλού κατέληξαν επειδή βολεύτηκαν.
Αντίθετα, εάν ρωτήσεις φτασμένους επαγγελματίες που λάμπουν από αληθινή χαρά, θα σου πουν ότι νιώθουν πλήρεις, ακριβώς επειδή κάνουν αυτό που τους εξιτάρει. Ανεξάρτητα από το αν έχει κοινωνικό κύρος ή τις χρηματικές τους απολαβές. Ενδιαφέρον, αν κρίνει κανείς και από το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης»…

Φροντίζουμε μόνο για ό, τι πραγματικά αγαπάμε
Αυτό είναι μια βασική αλήθεια για όλα τα πράγματα γύρω μας. Ισχύει για τους φίλους, την οικογένειά μας, τα χόμπι μας, ακόμα και τα ρούχα που φοράμε. Πόσο μάλλον, όταν κάνουμε μία επιλογή σχολής στο μηχανογραφικό μας δελτίο, η οποία διαρκεί τουλάχιστον 4 χρόνια και έχει τις απαιτήσεις της.
Για αυτό, λοιπόν, σε αυτή τη γόνιμη καμπή της προσωπικής σου ιστορίας, μην αναρωτιέσαι αν κάτι είναι δύσκολο ή εύκολο, αν θα έχει κύρος ή όχι. Σκέψου διαφορετικά:
“Πόσο πολύ αγαπάς αυτό που θες να σπουδάσεις;”
Δείξε θάρρος. Δήλωσε στο μηχανογραφικό σου σχολές που σε κάνουν να ονειρεύεσαι. Να σχεδιάζεις με αισιοδοξία το μέλλον σου, πετώντας πάνω από τις δυσκολίες. Πιστεύουμε πως δε θα το μετανιώσεις.
Με εκτίμηση,
Γεωργία Κουτέρη
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας