Skip to content

Παράλληλο μηχανογραφικό 2022: Βρες σχολές στα Δημόσια ΙΕΚ.

Τροποιήθηκε:
μαθήτρια χαμογελά καθώς διαβάζει

Φέτος το τοπίο των Πανελληνίων αλλάζει για ακόμα μια φορά. Το παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ ανοίγει προοπτικές που διευκολύνουν την πρόσβασή τους στην μεταλυκειακή εκπαίδευση, ανεξάρτητα από τις σχολές προτίμησης που θα δηλώσουν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Αυτό που μας δείχνει η συμβουλευτική μας εμπειρία κάθε χρόνο είναι πως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό υποψηφίων που δεν αξιοποιεί προσεκτικά τις δυνατότητες που του δίνει το μηχανογραφικό του δελτίο, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές ευκαιρίες για μάθηση και επαγγελματική εξέλιξη.

Για αυτό και εμείς σε προτρέπουμε να μην “υποτιμήσεις” το παράλληλο μηχανογραφικό και την ορθή συμπλήρωσή του, καθώς και αυτό μπορεί να σου προσφέρει εναλλακτικές που μέχρι πριν δεν είχες σκεφτεί. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι ισχύει με βάση τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας:

#1 Πότε γίνεται;

Η συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού για τα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας γίνεται την ίδια ακριβώς περίοδο με το μηχανογραφικό που σε προορίζει για τις σχολές των Ανώτατων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Πρώτα συμπληρώνεις τις προτιμήσεις σου και μετά επιλέγεις ποιο δρόμο θα ακολουθήσεις.

#2 Ποιοι έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν;

Πρακτικά, μπορούν να δηλώσουν σχολές προτίμησης στα Δημόσια ΙΕΚ τόσο οι φετινοί απόφοιτοι αλλά και αυτοί του προηγούμενου σχολικού έτους. Έτσι, εάν δίνεις φέτος για πρώτη φορά Πανελλήνιες έχεις και μια δεύτερη επιλογή παράλληλα με το Μηχανογραφικό για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Εάν πάλι ανήκεις στους απόφοιτους ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ της περασμένης χρονιάς (2020-2021), τότε έχεις κι εσύ μια δεύτερη ευκαιρία, ανεξάρτητα από το αν έδωσες Πανελλήνιες ή όχι στο οικείο έτος σου.

#3 Πότε θα μάθω τα αποτελέσματα;

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους επιτυχόντες στα Δημόσια ΙΕΚ θα γίνει την ίδια περίοδο που θα γίνουν και για τους επιτυχόντες στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί να ειδοποιηθούν οι τελειόφοιτοι πριν τον Αύγουστο, ώστε να υπάρχει άπλετος χρόνος για να αποφασίσεις πού θες να πας και να οργανωθείς ανάλογα.

#4 Πότε θα γίνουν οι εγγραφές;

Το Α’ δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2022, θα μπορείς να απευθυνθείς στις γραμματείες της σχολής που μπήκες και να δηλώσεις συμμετοχή στις ειδικότητες του χειμερινού εξαμήνου. Λάβε επίσης στα υπόψη σου ότι ακόμα και αν δεν καταφέρεις να μπεις σε κάποια Δημόσια σχολή ΙΕΚ απευθείας με τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, έχεις μια ακόμα ευκαιρία να το πετύχεις. Πώς; Υποβάλλοντας ξανά αίτηση κατά το Α’ δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί από την προηγούμενη φάση.

#5 Πόσες θέσεις υπάρχουν διαθέσιμες ανά σχολή;

Όπως θα διαπιστώσεις ανοίγοντας το έγκυρο λινκ του Υπουργείου Παιδείας, τα αντικείμενα σπουδών που προσφέρουν τα δημόσια ΙΕΚ της χώρας μας υπάγονται σε διαφορετικό Υπουργείο/ δημόσιο φορέα (Τουρισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ΕΚΑΒ κ.λπ.) ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας που καλύπτουν.

Εκτείνονται σε όλες τις μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας και οι διαθέσιμες θέσεις που προσφέρουν ξεκινούν από 5 έως και 50 σε αρκετές περιπτώσεις. Ανακάλυψε δεκάδες εναλλακτικές πορείες που ανοίγονται μπροστά σου, κατεβάζοντας από εδώ το σχετικό αρχείο:

Τέλος, πέρα από τα καθαρά διαδικαστικά ζητήματα, έχε στο νου σου πως η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού σου δελτίου δεν είναι μόνο θέμα ποσότητας (μορίων, θέσεων, ειδικοτήτων), αλλά και ποιότητας, δηλαδή με ποιο σκεπτικό επιλέγεις τις σχολές σου και τι ακριβώς σε κάνει να νιώθεις γεμάτος και δημιουργικός.

Καλή σου επιτυχία!

Με εκτίμηση,

Γεωργία Κουτέρη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας