Πανελλήνιες 2022: Tips για καλύτερα αποτελέσματα

Οι Πανελλήνιες του 2022 έφεραν μία ακόμα σημαντική αλλαγή για τους υποψηφίους των Ανώτατων Σχολών όλων των πεδίων. Από φέτος δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα να ορίσει επιπλέον συντελεστές βαρύτητας σε κάθε μάθημα από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι οι φοιτητές έχουν τις απαιτούμενες επιδόσεις για να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ευκολία στις δραστηριότητες που θα τους ζητηθούν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.
Αν το καλοσκεφτείς, κάθε χρονιά, όλο και κάτι αλλάζει: Είτε στους συντελεστές βαρύτητας, είτε στις βάσεις εισαγωγής, είτε στον τρόπο που συμπληρώνουμε το μηχανογραφικό μας. Άλλοτε οι αλλαγές μας ενισχύουν και άλλοτε μας δυσκολεύουν.
Το τι κάνουν οι άλλοι είναι η μία όψη του νομίσματος.
Το τι κάνουμε εμείς είναι η άλλη.
Κι αυτό επειδή, κάθε χρονιά, υπάρχουν επιτυχόντες στις Ανώτατες Πανεπιστημιακές Σχολές όλων των πεδίων, όπως και υπάρχουν μαθητές που δεν πέτυχαν το στόχο τους με την πρώτη. Ή που ανακάλυψαν έναν άλλο δρόμο για να φτάσουν στη ζωή που οραματίζονται, κι ας μην περνούσε το μονοπάτι τους μέσα από τις Πανελλήνιες.
Δεν ήταν το ένα ή το άλλο σύστημα εισαγωγής, αλλά οι δικές τους αποφάσεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Tips για καλύτερα αποτελέσματα
#1 Σκέψου ανοιχτά, όχι σαν να βρίσκεσαι σε μονόδρομο.
Οι πανελλήνιες είναι μόνο ένας δρόμος, ανάμεσα σε πολλούς. Δεν είναι το το απόλυτο κατώφλι της ζωής. Αυτό είναι μία κλειστή οπτική που δεν αφήνει στο μυαλό μας περιθώρια να χαλαρώσει και να σκεφτεί καθαρά με αποτέλεσμα να αγχωνόμαστε και να μειώνεται η απόδοσή μας.
Νομίζουμε ότι εκεί μετριέται η δυνατή μας νοημοσύνη, η μελλοντική μας επιτυχία, η εκτίμηση που μας έχουνε οι άλλοι. Ακόμα, μπορεί να πιστεύουμε ότι, χωρίς τα πολυπόθητα μόρια, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ζήσουμε την ελεύθερη και ξέγνοιαστη «φοιτητική ζωή» που λαχταράμε.
Αυτό όμως δεν είναι η αλήθεια: Είσαι μόνο ένας μικρός κόκκος άμμου που αγωνίζεται και προσπαθεί για το καλύτερο, όπως και όλοι οι μαθητές ανά τον κόσμο, σε όλα τα σχολεία της γης! Ανεξάρτητα από το τι αλλάζει κάθε φορά στο σύστημα εισαγωγής, η ζωή συνεχίζεται. Δες τη μεγάλη εικόνα, αλλά μην πιστεύεις ότι αν δεν πετύχεις το βαθμό που ήθελες στις Πανελλήνιες, θα έρθει το τέλος του κόσμου.
# 2 Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.
Ο πρωταγωνιστής των Πανελληνίων είσαι εσύ και μόνο εσύ. Δεν είναι ούτε οι συγγενείς, ούτε οι καθηγητές που ανακοινώνουν SOS θέματα από κανάλι και κανάλι, ούτε καν οι Υπουργοί Παιδείας που κάθε χρόνο αλλάζουν και από κάτι χωρίς να υπολογίζουν τον κόπο σου, ανάλογα με τα πολιτικά και οικονομικά τους κίνητρα. Εσύ. Πάμε άλλη μία: ΕΣΥ!
Επομένως, θα απαιτήσεις τον απόλυτο σεβασμό στην προσπάθεια σου και θα απομονώσεις φωνές που σε κάνουν να αμφισβητείς την αξία σου σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή. Κλείσε τα αυτιά σου και εστίασε σε αυτό που κάνεις. Τίποτα άλλο δε μετράει τώρα.
Η αποφυγή προσώπων, ειδήσεων και καταστάσεων που σε ταράζουν και σου δημιουργήσουν ανασφάλεια είναι must. Δεν το χρειάζεσαι αυτό, τώρα που φορτσάρεις. Ούτε το τι θα πει ο κόσμος. Ούτε τι θα συμβεί του χρόνου. Τα όνειρα μας πάνε μπροστά, όχι τα υποθετικά σενάρια.
#3 Μην παραμελείς τη διατροφή και την ενυδάτωσή σου.
Η καλή φυσική σου κατάσταση και η διατροφή σου που πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες και ενέργεια αυτήν την περίοδο. Επίσης, είναι καλό να μειώσεις τα “δυνατά ροφήματα”, γιατί πρώτον, σου κάνουν υπερένταση και δεύτερον, αφυδατώνουν τον οργανισμό σου και δεσμεύουν χρήσιμα μεταλλικά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες! Νερό, φρούτα, χυμοί, σαλάτες και πρωτεΐνες πρέπει να είναι στη ημερήσια διάταξη. Επίσης, ένα μισάωρο τρεξιματάκι την ημέρα θα σε βοηθήσει να αποφορτιστείς και να κοιμηθείς καλύτερα.
# 4 Απέφυγε τα social media κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής σου μελέτης.
Μία ώρα απερίσπαστης προσοχής σε αυτό που κάνεις είναι χίλιες φορές προτιμότερη από ένα ολόκληρο απόγευμα που “σκόρπισες”, νομίζοντας ότι διάβαζες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πηγή περισπασμού την ώρα που μελετάμε και δεν αφήνουν τον εγκέφαλό μας να εστιάσει στις σημαντικές πληροφορίες. Επιπλέον, τα μάτια μας κουράζονται από τη μπλε ακτινοβολία, ενώ μπορεί να μας πιάσει πονοκέφαλος και αϋπνία. Αξίζει άραγε τον κόπο;

Η ζωή πάντα συνεχίζεται. Πάντα, όμως.
Αποτυχία δεν είναι να πετύχουμε κάποια μόρια λιγότερα από αυτά που θα θέλαμε. Αποτυχία είναι να ταυτιστούμε με αυτό που πήγε στραβά, παραβλέποντας όλο μας τον εσωτερικό πλούτο. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να ακυρώσει την προσπάθειά σου ούτε αυτό που πραγματικά είσαι: Ένα πρόσωπο με δυνατότητες, χαρίσματα, αλλά και αδύναμες στιγμές!
Δεν υπάρχει “αργά” ή “νωρίς”. Υπάρχει μόνο ο χρόνος ο δικός σου.
Ο πραγματικά επιτυχημένος άνθρωπος είναι αυτός που καταλαβαίνει ότι το ταξίδι της προσωπικής του ολοκλήρωσης συνεχίζεται σε κάθε σταθμό της ζωής του. Και ότι για καθετί που δε λειτούργησε, υπάρχουν άλλα τόσα που μπορούν να πάνε θαυμάσια!
Καλή σου επιτυχία!
Γεωργία Κουτέρη,
Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας