Skip to content

Πώς να φτάσω στο στόχο μου; 5 + 5 ερωτήσεις και βήματα για να ξεκινήσεις!

Τροποιήθηκε:
κορίτσι στέκεται στο κέντρο του δρόμου με φόντο τον απογευματινό ουρανό

«Δεν έχω στόχους και όνειρα…»

Δεν είναι λίγες οι φορές που μαθητές, με όλα τα φόντα να πετύχουν πράγματα στη ζωή τους, έρχονται για συμβουλευτική υποστήριξη ξεκινώντας με αποκαρδιωτικές διαπιστώσεις όπως η παραπάνω.

Η εμπειρία όμως ξεκάθαρα μας δείχνει ότι, ακόμα κι αν όντως κάποιος μπορεί τη δεδομένη στιγμή να μην έχει στόχους, είναι εξαιρετικά σπάνιο να μην έχει καθόλου όνειρα. Αν κοιτάξουμε λίγο προσεκτικότερα, θα ανακαλύψουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως υπάρχει κάτι βαθύτερο που μας εμποδίζει να θέτουμε στόχους. Ας δούμε τι θα μπορούσε να είναι αυτό.

νεαρό κορίτσι πίσω από τα στόρια στέκεται απογοητευμένο και κοιτάει έξω
Unsplash/Joshua Rawson Harris

1. Ο φόβος της αποτυχίας

Διάφορες προσωπικές ματαιώσεις μπορεί να μας κάνουν κατά περιόδους να νομίζουμε ότι «δεν έχουμε στόχους.» Είναι σαν ένας μηχανισμός αυτοπροστασίας που λειτουργεί κάπως έτσι: «Αν δεν βάλω στόχους, αποφεύγω τον κίνδυνο να απογοητευτώ ξανά.»

Όμως, από τη στιγμή που ακόμα ονειρευόμαστε σημαίνει ότι, αργά η γρήγορα, θα θελήσουμε να επιδιώξουμε αυτό που επιθυμούμε.

Και τότε είναι που μπορεί να μας κρατήσουν πίσω οι φωνές του παρελθόντος: «Κι αν ούτε και αυτή τη φορά τα καταφέρω; Τι θα πουν οι άλλοι αν δεν πετύχω; Όλη μου η ζωή έτσι θα είναι από εδώ και πέρα;»

Η απάντηση είναι πως όχι. Χαμήλωσε το volume στο ραδιόφωνο της συμφοράς και πάρε ανάσα: Σήμερα, είναι μια άλλη μέρα.

Και εσύ δεν είσαι ο μαθητής ή η μαθήτρια που ήσουν πριν ένα ή δύο χρόνια. Έχεις αλλάξει και για αυτό ο πήχης των ονείρων σου έχει ανέβει.

Όσο πιο ψηλό το άλμα, τόσο μεγαλύτερος και ο ίλιγγος. Κι όσο πιο ψηλά η κορυφή, τόσο πιο όμορφη κι η θέα.

Ερώτηση – κλειδί: Σε ποια σημεία έχεις βελτιωθεί την τελευταία περίοδο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που θέλησες να πετύχεις κάτι;

γυναίκα που κάνει το σήμα της νίκης με τα δυο τις δάχτυλα σε περιβάλλον της silicon valley
Unsplash/Product School

2. Οι σκέψεις που ποτέ δε γίνονται πράξεις

Το να μετατρέπουμε τα όνειρά μας σε στόχους και να τους πετυχαίνουμε είναι κάτι το φανταστικό! Παρόλα αυτά, δε συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη, γιατί απαιτείται προγραμματισμός, προσωπικός χρόνος και προσπάθεια.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να περάσουμε από το πεδίο της σκέψης στο πεδίο των πράξεων.

Π.χ. αν ο εκπαιδευτικός σου στόχος είναι να βελτιώσεις την προφορική σου παρουσία μέσα στην τάξη, τότε θα χρειαστεί να τεκμηριώνεις τις απαντήσεις σου με επιχειρήματα και όχι να παραμένεις στη σιωπή.

Αν συνέχεια αναρωτιέσαι «Πώς να βάλω στόχους;», χωρίς να αναλαμβάνεις κάποιου είδους δράση, τότε ίσως υποσυνείδητα δεν πιστεύεις στη δύναμη των ονείρων σου.

Το μυαλό σου, δηλαδή, μπορεί να φτιάχνει όνειρα, όμως οι πράξεις σου δεν ευθυγραμμίζονται πάντα με αυτό στο οποίο στοχεύεις.

Ερώτηση – κλειδί: Είναι οι καθημερινές μου πράξεις ευθυγραμμισμένες με τους στόχους μου; Ποιες είναι οι συνήθειες που χρειάζεται να αλλάξω για να φτάσω στο στόχο μου;

γυναίκα στέκεται μπροστά από καταρράκτη κρατώντας ένα πλακάτ
Unsplash/Artem Beliaikin

3. Οι συγκρίσεις και ο ανταγωνισμός

Όταν επικεντρωνόμαστε στο τι πετυχαίνουν οι άλλοι,  τότε παύουμε να εστιάζουμε σε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε. Και οι στόχοι μάς γλιστράνε μέσα από τα χέρια.

Όταν συγκρίνω τον εαυτό μου με τους άλλους, σημαίνει ότι στην πραγματικότητα νιώθω ανεπαρκής.

Και αυτό, όχι επειδή οι άλλοι είναι χαρισματικότεροι από εμάς, αλλά επειδή εμείς ξοδεύουμε περισσή ενέργεια στις συγκρίσεις, λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης. Έτσι, αντί χρησιμοποιούμε το δυναμικό μας στο full, πατάμε υποσυνείδητα φρένο.

Ερώτηση – κλειδί: Θέλω να είμαι ο καλύτερος από όλους ή θέλω να είμαι καλύτερος από όσο ήμουν χθες;

Το πρώτο λέγεται ανταγωνισμός και σε αποδυναμώνει. Το δεύτερο λέγεται αυτοεκτίμηση και σε ενδυναμώνει. Μαθαίνοντας να τα διακρίνεις, μπαίνεις σε τροχιά επιτυχίας.

γονείς και παιδί μπροστά από τον υπολογιστή
Unsplash/Sofatutor

4.  Οι στόχοι που βάζεις, δεν είναι… δικοί σου.

Αυτή η παγίδα, είναι η πιο συχνή ανάμεσα σε μαθητές και μαθήτριες που θέτουν στόχους στην εκπαιδευτική τους χρονιά. Προσπαθούν να καταφέρουν εκείνα που θέλησαν άλλοι, να βγάλουν τους βαθμούς που ΔΕΝ έβγαλαν άλλοι, να μπουν σε σχολές που ΔΕΝ μπήκαν άλλοι…

Το χειρότερο είναι πως η διάβρωση των ονείρων μας μπορεί να φτάσει τόσο βαθιά που να θέλουμε να πετύχουμε στόχους άλλων, επειδή μας παρασύρουν οι έντονες συναισθηματικές τους προβολές. Αυτόματα, γινόμαστε οι εκπληρωτές τους, γιατί θέλουμε οι αγαπημένοι μας να είναι ευτυχισμένοι.

Σαν αποτέλεσμα, νομίζουμε παροδικά ότι θα είμαστε κι εμείς ευτυχισμένοι.

Με ποιο τίμημα, όμως; Να παλεύουμε για κάτι που δεν είναι, ουσιαστικά, δικό μας. Κάθε άνθρωπος από τη νεαρή μέχρι και τη μεγάλη του ηλικία, δίνει τις δικές του μάχες. Δεν είναι όλες οι μάχες για όλους. Και αν κάποιος έχασε μια μάχη, θα υπάρχει λόγος. Δε σημαίνει ότι πρέπει να τη φορτώσει σε κάποιον άλλο.

Η εκπλήρωση έρχεται όταν θέτουμε εκπαιδευτικούς στόχους που απηχούν στις δικές μας ανάγκες και δυνατότητες.

Ερώτηση- κλειδί: Οι άνθρωποι γύρω μου πέτυχαν κάτι από αυτά που ήθελαν ή όχι; Παίρνουν ικανοποίηση από τη ζωή τους στο τώρα; Μήπως έμμεσα θέλουν να ζήσουν μέσα από εμένα;

Κάντε τους ευθέως την ερώτηση και μετά παρατηρήστε πώς ζουν. Αν δείτε πως, αντικειμενικά, σας «πιέζουν» για κάτι που τους έμεινε απωθημένο, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους.

νεαρός ανεβαίνει τα σκαλιά

5. Το μπορείς ή το θέλεις;

Αντίθετα από το τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, οι στόχοι μας περισσότερο έχουν να κάνουν με τα «μπορώ» μας, παρά με τα «θέλω» μας.

Συχνά, τείνουμε να υποτιμάμε το πεζό “μπορώ” για να αφεθούμε στο ανάλαφρο «θέλω». Αυτός όμως είναι και ο λόγος για τον οποίο δε μετατρέπονται όλα μας τα όνειρα σε στόχους.

Αν το  «θέλω» μου είναι να τρέξω, το «μπορώ» μου είναι τα πόδια μου.

Τα «μπορώ» μας είναι που μας λένε πότε να προχωρήσουμε και πότε να σταματήσουμε.

Το «θέλω» μας είναι ο χάρτης, το «μπορώ» μας είναι το κόκκινο σημείο που μας λέει πως φτάσαμε στον προορισμό.

Ερώτηση- κλειδί: Τι θέλω και τι μπορώ; Τι θέλω και τι χρειάζομαι για το μπορέσω;

μοντέρνο κορίτσι κοιτάει αποφασιστικά μπροστά με φόντο μια γαλάζια λίμνοθάλασσα
Unsplash/ Christofer Cambell

Τα 5 απλά βήματα

Αφού σκεφτείς τις παραπάνω ερωτήσεις, μπορείς από σήμερα να ξεκινήσεις την πορεία προς τον στόχο σου ως εξής:

#1. Εντόπισε ποιο από τα τωρινά σου όνειρα μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικούς στόχους. Εστίασε σε ένα  πράγμα κάθε φορά.

#2. Πάρε μια mini συνέντευξη από τον εαυτό σου σχετικά με το στόχο σου σε δεύτερο πρόσωπο. Ηχογράφησέ τη στο κινητό σου. Έτσι, θα μπορείς να ακούσεις τις απαντήσεις που έδωσες ξανά και ξανά.

#3. Ψάξε να βρεις πληροφορίες σχετικά με το στόχο σου από έγκυρες πηγές διαδικτυακά ή και προφορικά.

#4. Φτιάξε διαδοχικά βήματα για να φτάσεις εκεί που θέλεις.

#5. Θέσε ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα. Φρόντισε να μην είναι ούτε πολύ σφιχτά, ούτε πολύ χαλαρά, ώστε να διατηρείς την ευελιξία σου.

Τέλος, θυμήσου πως ο δρόμος που βγάζει από το όνειρο στο στόχο είναι ένας: Η ΑΠΟΦΑΣΗ.

Σου εύχομαι μια καλή σχολική χρονιά!

Με εκτίμηση,

Γεωργία Κουτέρη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας