Skip to content

Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα: Τι χρειάζεται να γνωρίζω;

Τροποιήθηκε:

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (Π.Μ.Σ) στην Ελλάδα, σήμερα.

Ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης σήμερα διαμορφώνεται ως εξής: Περισσότερα από 1.100 μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρονται από τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, εκ των οποίων τα 273 παρέχουν δωρεάν φοίτηση.

Καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος γνωστικών αντικειμένων σε όλα τα πεδία Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών, Φυσικών και Τεχνολογικών Σπουδών και ακολουθούν μία απλή σχετικά διαδικασία εισαγωγής η οποία, σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνει:

  • Υποβολή αίτησης και έγκυρων δικαιολογητικών εγγράφων εντός προθεσμίας: Ακαδημαϊκό βιογραφικό, τίτλοι σπουδών, τίτλοι γλωσσομάθειας, αυτοπεριγραφική έκθεση (personal statement), συστατικές επιστολές κ.λπ.
  • Παρουσία στην προκαθορισμένη ημερομηνία για συνέντευξη.
  • Γραπτές/προφορικές εξετάσεις σε συγκεκριμένη ύλη (δεν ισχύει για όλα τα Π.Μ.Σ, μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις).
  • Προκαταβολή ενός μέρους των διδάκτρων, όπου ισχύουν.

Ο ιδανικός συνδυασμός

Ιδανικά, το ορθό Π.Μ.Σ για κάθε φοιτητή είναι αυτό που συνδυάζει αρμονικά τρεις βασικούς παράγοντες:

  • Το γνωστικό του υπόβαθρο και τις έμφυτες κλίσεις του.
  • Το επάγγελμα με το οποίο θέλει να ασχοληθεί, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του.
  • Τα έξοδα φοίτησης (δίδακτρα, βιβλία, εξοπλισμός), διαβίωσης και μετακίνησης.
Μελετάμε προσεκτικά τις διαθέσιμες επιλογές μας, προκειμένου να επιλέξουμε το ΠΜΣ που είναι καλύτερο για εμάς και τις ανάγκες μας.
Από τα διαθέσιμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, μόνο ορισμένα συνδυάζουν για εμάς και τους τρεις αυτούς παράγοντες.

Πώς κάνουμε την ορθή επιλογή;

Στην αναζήτησή μας, αποφεύγουμε να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα ειδίκευσης στα τυφλά, απλώς και μόνο επειδή αυτό προσφέρει η σχολή από την οποία έχουμε αποφοιτήσει.

Η συνάφεια είναι καλό να υπάρχει,όμως δε θα πρέπει να λειτουργεί περιοριστικά στις επιλογές μας.

Επιπλέον, δεν αρκούμαστε στο λεγόμενο «κύρος» που φέρει ένας τίτλος: Θα πρέπει, όταν αποφοιτήσουμε, να μπορούμε να υποστηρίξουμε και να εφαρμόσουμε τις γνώσεις μας στο επαγγελματικό περιβάλλον που θα βρεθούμε.

Οι δεξιότητες και η προσωπικότητά μας καθορίζουν το επαγγελματικό μας στίγμα, τελικά.

Το τεστ για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών που διενεργούμε στο Κέντρο μας, αναλύει σε βάθος τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας και μας προτείνει ακριβείς αντιστοιχίες ανά τομέα σπουδών και ανώτατη σχολή στην Ελλάδα.

Οι στόχοι μας για να επιτευχθούν χρειάζονται προσήλωση και σαφή εικόνα του πού βαδίζουμε στη φοιτητική μας ζωή.
Photo by Alexas’s Fotos: Όσο πιο απερίσπαστοι στοχεύσουμε στις μεταπτυχιακές μας σπουδές, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα φέρουμε.

Με αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε ορισμένους πολύ σημαντικούς στόχους:

  • Εξαλείφουμε το προσωπικό μας άγχος για το κατά πόσο κάνουμε τη σωστή επιλογή. Κι αυτό γιατί γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι έχουμε τα φόντα να σημειώσουμε καλές επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα.
  • Έχουμε αντικειμενικά στοιχεία να παρουσιάσουμε σε τρίτους.Έτσι, μπορούμε να υποστηρίξουμε την επιλογή μας στον περίγυρό μας, σε περίπτωση που δεχόμαστε πιέσεις ή κριτική για τον κλάδο ειδίκευσης που επιθυμούμε.
  •  Μας μένει χρόνος και διαύγεια, ώστε να εστιάσουμε απερίσπαστοι σε πιο πρακτικά ζητήματα επί της διαδικασίας, που είναι εξίσου σημαντικά: π.χ. προετοιμασία για συνέντευξη ή μελέτη βιβλιογραφίας, όπου ζητείται.
Ο ορθός υπολογισμός του συνολικού κόστους του ΠΜΣ μάς βοηθά να εστιάσουμε στις μαθησιακές τους απαιτήσεις πιο εύκολα.
Ο ορθός οικονομικός προγραμματισμός μας βοηθά να έχουμε μια σταθερή πορεία κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μας.

Και με το κόστος, τι θα κάνω;

Παρά το γεγονός ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα κοστίζει λιγότερο σε σχέση με το εξωτερικό, τα έξοδα δεν θεωρούνται καθόλου αμελητέα. Η διαβίωση είναι το ίδιο σημαντική με τη φοίτηση και έχει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Επιπλέον, χρειάζεται να λάβουμε στα υπόψη μας ότι:

Το σημαντικό δεν είναι απλώς να γίνουμε δεκτοί σε ένα οποιοδήποτε Π.Μ.Σ, αλλά να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε και επιτυχώς, με τη σωματική και ψυχική μας υγεία ακέραιη.

Επομένως, μπορούμε να εξετάσουμε ορισμένες από τις παρακάτω επιλογές:

  • Προσπαθούμε να αποταμιεύσουμε ήδη από την περίοδο του προπτυχιακού μας.
  • Βελτιώνουμε τους βαθμούς μας κατά τη διάρκεια του πτυχίου μας μέσω εργασιών και τακτικών παρακολουθήσεων, ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε υποτροφίες και επιχορηγήσεις.
  • Μένουμε όσο πιο κοντά στην πόλη μας ή στην περιφέρειά μας, όταν αυτό είναι δυνατό.
  • Επιλέγουμε εξ αποστάσεως εκπαίδευση έναντι δια ζώσης, για να επιβαρυνθούμε μόνο με το κόστος φοίτησης.
  • Επιλέγουμε 1ετή και όχι 2ετή προγράμματα σπουδών, ώστε ακόμα και αν μετακομίσουμε σε άλλη περιοχή, να είναι μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.
  • Εξασφαλίζουμε διαμονή σε πανεπιστημιακή εστία και κάνουμε εγκαίρως αίτηση στο πρόγραμμα σίτισης της σχολής που θα φοιτήσουμε.
  • Συγκατοικούμε για να μοιραζόμαστει τα έξοδα.
  • Εργαζόμαστε part – time για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα τις σπουδές μας.

Με την αυτοπεποίθηση ότι ξέρουμε πού βαδίζουμε, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε μικρή ή μεγάλη πρόκληση στο δρόμο μας. Έτσι, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης που θα επιλέξουμε, θα είναι μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες ζωής που είχαμε ποτέ!

Με εκτίμηση,

Γεωργία Κουτέρη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας