Skip to content

Μηχανογραφικό 2021: Οι 5 κινήσεις που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις.

Τροποιήθηκε:
Συμπλήρωσε το μηχανογραφικό σου για το 2021

Η συμπλήρωση και η κατάθεση του μηχανογραφικού σου δελτίου δεν είναι απλά μια σειρά από τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να ακολουθήσεις κατά γράμμα. Αντίθετα, για να εξασφαλίσεις μία επιτυχημένη εκπαιδευτική πορεία, θα πρέπει να δεις το θέμα πιο σφαιρικά.

Δυστυχώς, αυτό που μας δείχνει η συμβουλευτική εμπειρία είναι πως, κάθε χρόνο, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό υποψηφίων που δεν αξιοποιεί προσεκτικά τις δυνατότητες που του δίνει το μηχανογραφικό του δελτίο.

Συνεπώς, ως φοιτητές και φοιτήτριες που είναι πλέον, έχουν ένα αίσθημα ματαίωσης και κόπωσης. Κι αυτό, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις των μαθημάτων τους, ούτε παίρνουν ευχαρίστηση από το αυτό που διδάσκονται.

Βαθμιαία, λοιπόν, ακολουθεί η σύγχυση, οι χαμηλές επιδόσεις,  ακόμα και μείωση της αυτοεκτίμησής τους. Τι έκαναν λάθος; Γιατί δε νιώθουν ικανοποιημένοι με αυτό που κάνουν; Γιατί έχουν πάψει να χαμογελάνε, ενώ θα έπρεπε λογικά να χαίρονται τη φοιτητική τους ζωή;

Ίσως, το λάθος να ξεκίνησε εν μέρει και από τη λογική με την οποία συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Ας δούμε μαζί τις 5 βιαστικές κινήσεις που κάνουν ορισμένοι υποψήφιοι κάθε χρόνο. Έτσι, θα σκεφτείς βαθύτερα τα κίνητρά σου και θα μπορέσεις να τις αποφύγεις!

μηχανογραφικό δελτίο πινακίδα που σου δείχνει να το κάνεις με το δικό σου τρόπο

Οι 5 βιαστικές κινήσεις που… βγάζουν σε αδιέξοδο

# 1 «Θα δηλώσω σχολή με βάση τη δουλειά που θέλω να κάνω όταν αποφοιτήσω.»

Αυτό δεν ισχύει, καθώς το προπτυχιακό μας είναι μόνο η αρχή στην επαγγελματική μας πορεία. Η σχολή που θα διαλέξουμε πρέπει να μας καλύπτει πρώτα από όλα ως προς το γνωστικό της αντικείμενο, τα εργαστήρια και τις δεξιότητες που θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε. Στην πορεία, κατά πάσα πιθανότητα, θα χρειαστούμε και κάποια επιπλέον εξειδίκευση.

Οπότε, μη φέρνεις λοιπόν ένα ζήτημα του μακρινού σου μέλλοντος στο τώρα. Κι αυτό γιατί, ο ρυθμός με τον οποίο μεταβάλλεται το τοπίο της εργασίας είναι τόσο καταιγιστικός, που μετά από 4 – 5 χρόνια σπουδών, κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κάτι το σταθερό. Όταν αποφοιτήσεις, πολλά θα έχουν αλλάξει: Και μέσα σου και γύρω σου.

# 2 «Θα δηλώσω όσες περισσότερες σχολές μπορώ για να μπω κι εγώ κάπου…»

Η αλήθεια είναι πως, από φέτος, αυτό το περιθώριο έχει μειωθεί σημαντικά. Οπότε, λάβε στα υπόψη σου ότι δε θα έχεις τη δυνατότητα να δηλώσεις απεριόριστο αριθμό σχολών.

Επομένως, η επιλογή σχολής θα πρέπει να γίνει με σαφή ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και όχι στην τύχη. Αυτό δε θα πρέπει να σε φοβίζει, αλλά αντίθετα, να σε κάνει να εστιάσεις σε αυτό που είναι σημαντικό για εσένα.

Η συμβουλευτική μας εμπειρία μας έχει δείξει ότι ένα πρόσωπο δεν μπορεί να έχει τις απαιτούμενες κλίσεις και δεξιότητες π.χ. για 20 διαφορετικές σχολές. Που σημαίνει ότι, ναι, με την προηγούμενη λογική, μπορεί να κατάφερνες να μπεις κάπου, αλλά χωρίς σημαντικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Ποιος ο λόγος να μην εστιάσεις την προσπάθειά σου περισσότερο;

#3 «Ο τίτλος της σχολής ακούγεται πολύ ενδιαφέρων. Αυτό θα δηλώσω!»

Και πάλι, αυτό μπορεί να είναι παγίδα. Δηλαδή, το όνομα της σχολής μπορεί να μας γοητεύσει, το περιεχόμενο σπουδών, όμως, να μας απογοητεύσει. Είναι άλλο οι προσδοκίες που γεννιούνται μέσα μας όταν ακούμε έναν τίτλο και άλλο η φοιτητική πραγματικότητα του εν λόγω τμήματος.

Επομένως, απόφυγε να δηλώσεις στο μηχανογραφικό σου σχολές χωρίς να έχεις μια καλή εικόνα για τα ακριβή μαθήματα και τις δεξιότητες πάνω στις οποίες θα εκπαιδευτείς.

#4 «Άκουσα πως αυτή η σχολή είναι χάλια. Δε θα την επιλέξω τελικά.»

Εάν η πηγή της πληροφόρησής σου δεν είναι αξιόπιστη, τότε διατρέχεις τον κίνδυνο να χάσεις μια πολύ σημαντική ευκαιρία ζωής. Διασταύρωσε τις πληροφορίες σου ξανά ή ακόμα καλύτερα, πάρε τη γνώμη ενός ειδικού. Έλεγξε κατά πόσο το background των ανθρώπων που σου λένε τη γνώμη τους είναι έγκυρο.

Σε περίπτωση που, λόγου χάρη, άκουσες τη άποψη αυτή από έναν πρώην φοιτητή που τελείωσε τη σχολή αυτή με το ζόρι και με άσχημο βαθμό, τότε μάλλον δε θα πρέπει να λάβεις την άποψή του πολύ σοβαρά.

# 5 «Θα δηλώσω αυτή τη σχολή, επειδή έχει μεγάλο επαγγελματικό κύρος και σίγουρη αποκατάσταση.»

Τα πράγματα μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι. Ούτε το επαγγελματικό κύρος, ούτε η αποκατάσταση μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο/η επαγγελματία. Όχι, εάν δεν αγαπάς πραγματικά αυτό που σπουδάζεις.

Η αλήθεια είναι ότι γύρω σου θα δεις πολλούς ανθρώπους να έχουν επαγγελματικό κύρος και να είναι «αποκατεστημένοι». Αν όμως τους ρωτήσεις αν είναι πραγματικά ευτυχισμένοι με αυτό που κάνουν, δυστυχώς, λίγοι θα σου απαντήσουν «Ναι, είμαι!» με όλη τους την καρδιά. Το πιο πιθανό είναι να πάρεις χλιαρές έως αρνητικές απαντήσεις, κι αυτό γιατί άλλο ήθελαν και αλλού κατέληξαν.

Αντίθετα, εάν ρωτήσεις φτασμένους επαγγελματίες που λάμπουν από αληθινή χαρά, θα σου πουν ότι νιώθουν πλήρεις,  ακριβώς επειδή κάνουν αυτό που τους εξιτάρει. Ανεξάρτητα από το αν ο κοινωνικός τους περίγυρος το θεωρεί σημαντικό ή όχι. Κι επίσης, ανεξάρτητα από τις χρηματικές τους απολαβές. Ενδιαφέρον;

Κορίτσι πηδά ευτυχισμένο σε έναν δρόμο ανοιχτό επειδή συμπλήρωσε σωστά το μηχανογραφικό της δελτίο

Φροντίζουμε μόνο για ό, τι πραγματικά αγαπάμε

Αυτό είναι μια βασική αλήθεια για όλα τα πράγματα γύρω μας. Ισχύει για τους φίλους, τα χόμπι μας, τους βαθμούς μας, ακόμα και για τα ρούχα που φοράμε. Πόσο μάλλον, όταν κάνουμε μία επιλογή σχολής, η οποία διαρκεί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και έχει τις απαιτήσεις της.

Πλάι στις όμορφες περιπέτειες που θα μας χαρίσει, πλάι στη γνώση, θα  πρέπει κι εμείς να καταθέσουμε το χρόνο μας, την προσπάθειά μας και τους οικονομικούς μας πόρους. Ε, λοιπόν, δεσμευόμαστε πραγματικά σε έναν εκπαιδευτικό ή επαγγελματικό στόχο, μόνο όταν μας αρέσει πολύ!

Για αυτό, σε αυτή τη γόνιμη καμπή της προσωπικής σου ιστορίας, μην αναρωτιέσαι αν κάτι είναι δύσκολο ή εύκολο, αν θα έχει κύρος ή όχι, τι επιλογές έκαναν οι άλλοι. Ρώτα καλύτερα τον εαυτό σου:

“Αγαπώ πραγματικά αυτό που δηλώνω ότι θα σπουδάσω;”

Δείξε θάρρος. Δήλωσε σχολές που σε κάνουν να χαμογελάς, να σχεδιάζεις με αισιοδοξία το μέλλον σου, πετώντας πάνω από τις δυσκολίες. Δήλωσε τομείς εκπαίδευσης που συνάδουν με τις έμφυτες κλίσεις και τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα. Πιστεύουμε πως δε θα το μετανιώσεις.

Καλή σου επιτυχία!