Είμαι 30 plus. Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό; 6 λόγοι
Ένας μεταπτυχιακός τίτλος ειδίκευσης δεν είναι απλώς μια μόδα που μπορεί να ακολουθήσει κανείς χωρίς σοβαρή σκέψη.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα χρειαστεί να σταθμίσεις, όπως το αντικείμενο της ειδίκευσής σου, τους επαγγελματικούς σου στόχους, τα δικαιώματα που θα κατοχυρώσεις, το ωράριο της εργασίας σου, τις οικογενειακές σου υποχρεώσεις και, φυσικά, τους επιπλέον πόρους που θα χρειαστεί να διαθέσεις, ώστε να το φέρεις εις πέρας.
Πολλά να σκεφτείς, ε; Συμφωνούμε. Γνωρίζουμε όμως πως, εφόσον κάνεις αυτήν την κίνηση στοχευμένα, ο κόπος και οι πόροι που θα καταβάλεις, θα σε ανταμείψουν σε βάθος χρόνου και ως άνθρωπο και ως επαγγελματία.
Ας δούμε 6 σπουδαίους λόγους για να ειδικευτείς εκ νέου σε ένα αντικείμενο.
1. Αλλαγή επαγγέλματος
Αν επιθυμείς να αλλάξεις δουλειά και «φοβάσαι», είναι ίσως επειδή σκέφτεσαι πως δεν έχεις τις απαιτούμενες γνώσεις για να υποστηρίξεις μια καινούρια στροφή στην καριέρα σου. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα μεταπτυχιακό πάνω στο αντικείμενο που επιθυμείς είναι η λύση που ψάχνεις.
«Μα, σε αυτή την ηλικία;» Η ηλικία είναι εμπόδιο μόνο σε αυτούς που τη βλέπουν ως έναν απλό αριθμό. Σύμφωνα με νεότερες παραδοχές των κοινωνικών επιστημών, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Η ηλικία προσμετράται πλέον και ως μία ποιοτική μεταβλητή, η οποία σχετίζεται με το πώς θες εσύ να ζήσεις τα χρόνια σου. Όχι με το πόσα κεριά σβήνεις κάθε χρόνο στα γενέθλιά σου.
Συνεπώς, αν σκέφτεσαι να αλλάξεις δουλειά, θα είναι πολύ επιβοηθητικό να αποκτήσεις έναν επιπλέον τίτλο και να εμπλουτίσεις κατάλληλα το βιογραφικό σου προς αυτήν κατεύθυνση.
2. Νέοι γνωστικοί ορίζοντες, νέα skills
Ένας από τους κυριότερους παράγοντες ψυχικής κόπωσης στους εργαζόμενους, δεν είναι μόνο τα τρελά ωράρια εργασίας και η χαμηλή αναγνώριση της αξίας τους. Είναι και η προσωπική στασιμότητα που μπορεί να νιώθει κανείς, όταν επί χρόνια μένει σε έναν κλάδο χωρίς να μαθαίνει καινούρια πράγματα.
Σε αντίθεση με την αποσπασματική μάθηση που μας προσφέρει ευκαιριακά το διαδίκτυο, ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα εδραιώνει μέσα μας τη γνώση για τον κόσμο και τα πράγματα. Η τακτική παρακολούθηση των μαθημάτων, τα εργαστήρια, οι νέες δεξιότητες και ικανότητες που αποκτάμε μας ανανεώνουν θεαματικά.
Βγαίνουμε από τη ζώνη του «γνωρίζω» και περνάμε συνειδητά στη ζώνη του «μαθαίνω».
Όταν ξαναγινόμαστε «μαθητές» σε κάτι που μας ενδιαφέρει, ο ενθουσιασμός και η χαρά της ζωής επιστρέφουν. Και μας ωθούν δυναμικά προς τα εμπρός, να «ταρακουνήσουμε» και άλλους τομείς της ζωής μας που μπορεί να έχουν λιμνάσει.
3. Βελτίωση των οικονομικών σου απολαβών
Με την κατάλληλη μεταπτυχιακή ειδίκευση δεν αλλάζεις μόνο κλάδο, αλλά και την οικονομική σου διαβάθμιση.
Είναι γεγονός ότι ένα μεταπτυχιακό, εφόσον είναι συναφές με τα καθήκοντα της θέσης σου και αναγνωριστεί δεόντως από το χώρο σου, μπορεί να συνεκτιμηθεί ως προς τις μισθολογικές σου αποδοχές, και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.
Παράλληλα, με ένα μεταπτυχιακό μπορείς να κερδίσεις επιπλέον part – time εισόδημα, μεταδίδοντας σε άλλους ενήλικες τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που κέρδισες από το δικό σου ταξίδι σε ένα γνωστικό αντικείμενο.
4. Αυξημένη κινητικότητα
Το να έχεις πιστοποιημένη ειδικότητα σε κάποιον τομέα αιχμής, σου δίνει ένα διαφορετικό διαπραγματευτικό ατού.
Ιδίως όταν καλείσαι να επαναπροσδιορίσεις τα εργασιακά σου καθήκοντα και να διεκδικήσεις την ευημερία που σου αξίζει. Ακόμα και αν τα προσόντα σου δεν τύχουν αναγνώρισης από κάποιους, σίγουρα θα είναι πολύ ελκυστικά για κάποιους άλλους. Οι οποίοι και θα τα δουν και θα είναι σε θέση να τα αξιολογήσουν επαρκώς.
Κι αυτό γιατί, η τόλμη μετράει πολύ θετικά προς τα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού που αναζητούν συνεχώς εργαζόμενους με συνεχή διάθεση για εξέλιξη, ακόμα και αν το αποφασίζουν σε δεύτερο χρόνο.
5. Νέα πρόσωπα και επαγγελματικές γνωριμίες
Οι ευκαιρίες για επαφή και networking που μας προσφέρει ένα μεταπτυχιακό είναι εξαιρετικές. Οι… «συμμαθητές» μας είναι άτομα με παρόμοιους στόχους, επιθυμίες, αλλά και αγωνίες με τις δικές μας.
Στα πλαίσια ενός μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης, θα γνωρίσεις ανθρώπους από πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα, θα κοινωνικοποιηθείς και θα αισθανθείς ότι ανήκεις σε μια ομάδα ανθρώπων που την ενώνει κάτι κοινό: Η βαθιά επιθυμία να αλλάξουν τις προοπτικές τους προς το καλύτερο.
Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, θα γίνουν με τον καιρό οι νέοι σου φίλοι, συνάδελφοι, αλλά και μελλοντικοί συνεργάτες. Γιατί να χάσεις μια τέτοια ευκαιρία;
6. Αίσθημα αυταξίας και κύρους
Με ένα μεταπτυχιακό ανεβάζεις τον πήχη όχι μόνο για εσένα προσωπικά, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω σου. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσεις να θεωρείς τον εαυτό σου ανώτερο, χωρίς κανένα σεβασμό για τα επιτεύγματα των άλλων.
Αλλά ότι η ειδικευμένη και εις βάθος γνώση που θα αποκομίσεις από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα σου προσδώσουν αυτοπεποίθηση, αίσθηση επίτευξης και σεβασμό. Κι αυτό διότι ό, τι προτείνεις ή μοιράζεσαι με τον επαγγελματικό σου περίγυρο θα έχει στέρεες βάσεις.
Παράλληλα, η δική σου απόφαση να βελτιωθείς σε ένα γνωστικό πεδίο, θα παρακινήσει και άλλους να πράξουν κάτι ανάλογο και το επίπεδο της ομάδας σας θα ανέβει συνολικά.
Τελικά, αξίζει να κάνω μεταπτυχιακό ή όχι;
Η εμπειρία μας στον επαγγελματικό προσανατολισμό μας έχει δείξει τα τελευταία χρόνια – με αυξανόμενο ρυθμό είναι η αλήθεια – ότι η επιλογή του κατάλληλου μεταπτυχιακού δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.
Έχει υψηλές απαιτήσεις και πρέπει να συνυπολογίσεις την κούραση. Eιδικά αν ασχολείσαι με τη φροντίδα του σπιτιού ή/και παράλληλα εργάζεσαι.
Ωστόσο, εάν διαισθάνεσαι ότι η επαγγελματική σου ζωή χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση, ένα μεταπτυχιακό είναι ό, τι πρέπει.
Οι διευκολύνσεις που έχουμε σήμερα είναι πολύ περισσότερες από ό, τι παλαιότερα. Υπάρχουν ευέλικτα προγράμματα που δεν απαιτούν οπωσδήποτε φυσική παρουσία, ενώ και η ρύθμιση του συνολικού κόστους σε δόσεις είναι μια βιώσιμη επιλογή.
Επιπλέον, θα ήταν πολύ χρήσιμο να γνωστοποιήσεις στους ανωτέρους σου την πρόθεσή σου να κάνεις ένα μεταπτυχιακό, ώστε να δεις μήπως μέρος του κόστους εκπαίδευσης καλυφθεί από τους ίδιους – μια δυνατότητα που εάν σου δοθεί, καλό θα ήταν να την αξιοποιήσεις στο έπακρο.
Η αξία ενός μεταπτυχιακού σε δεύτερο χρόνο κρίνεται από την επαγγελματική σου στόχευση, τους πόρους που διαθέτεις και την όρεξη που έχεις να εξελιχθείς.
Εάν κρίνεις ότι τα οφέλη υπερτερούν των δυσκολιών, τότε γιατί όχι; Η απόφαση είναι δική σου!
Με εκτίμηση,
Γεωργία Κουτέρη
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
- Επαγγελματικός προσανατολισμός και αυτοεκτίμηση πάνε μαζί. Ας δούμε το γιατί!
- Μηχανογραφικό δελτίο 2023: 5% επιπλέον θέσεις στα ΑΕΙ για άτομα με σοβαρές παθήσεις
- Είμαι 30 plus. Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό; 6 λόγοι
- Ενσυναίσθηση: Πώς μπορούμε να την αναπτύξουμε;
- Αξιολόγηση προσωπικού: Πόσο καλά γνωρίζετε τους εργαζομένους σας;